Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Devletin sorumluluğunda olan köprü ve otoyollarda bugüne kadar yaklaşık 7,5 milyon kere ihlal söz konusu dedi
Köprü ve otoyolların, uluslararası çapta büyük projeler olduğunu, kuralların da buna göre belirlendiğini anlatan Arslan, yap-işlet- devret modeliyle yapılanların geçiş ücretlerinin yılda bir kere döviz kuru baz alınarak tespit edildiğini ve sene boyunca uygulandığını söyledi. Gelecek yıl da köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin bu şekilde belirleneceğini dile getiren Arslan, bu konuda değişikliğe gidilmeyeceğini vurguladı.
Arslan, devletin sorumluluğunda olan köprü ve otoyollarda bugüne kadar yaklaşık 7,5 milyon kere ihlal söz konusu olduğuna dikkati çekerek, “İnsanlar kaçak geçiş yapmak durumunda kalmış, ya Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) yeterli bakiye yok ya da kredi kartında bağlı değil. Bakiyesi yeterli zannediyor insanlar ama bakiye yeterli değil, aslında dönüp kontrol etse görebiliyor. Daha sonra gecikmiş tebligatlar gelince de 15 günlük itiraz periyodu geçtiği için düzeltilme şansı olmuyor. Böyle olunca da bekleyen 7,5 milyon tebligat var. Karayollarının işlettiği otoyol ve köprülerdeki bu anlamda cezai rakamlar da 900 milyon lira civarında. Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen tasarıyla yapmaya çalıştığımız, vatandaşımıza yönelik bu cezai müeyyideyi ortadan kaldırmak ve sadece ana parayı yasal faiziyle ödemeleri durumunda bundan kurtulmaları.” diye konuştu.
Vatandaşların mağdur olmasını istemediklerini belirten Arslan, “Lütfen HGS etiketlerini, PTT’ye uğrayarak kredi kartlarıyla ilişkilendirsinler. Kredi kartları yoksa, PTT’de bir hesap açtırarak o hesapla ilişkilendirebilirler. PTT’nin bu anlamda birçok kolaylığı var.” dedi.
HGS yerine nakit toplama yolu dezavantajlıdır
Otoyol gişelerinin bazen çalışmadığına ve gişelerde geçiş ücretinin nakit ödendiğine ilişkin şikayetlerin hatırlatılması üzerine Arslan, bazen bakiye yetersizliği veya Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketlerinde yaşanan yıpranmalar sonucu ödemenin yapılamamasıyla sürücülerin nakit gişesine yönlendirildiğini söyledi.
Arslan, bu tür durumlarda HGS değişikliklerinin PTT tarafından bedelsiz yapıldığına işaret ederek, “HGS yerine nakit toplama yolunu tercih ettiğimiz zaman bir işlem süreci var. Orada 24 saat eleman barındırma zorunluluğu olacak, bu bir maliyet. Topladığınız nakdi saklamak ilave bir maliyet. Toplanılan paranın bankalara ulaştırması da ayrı bir maliyet çünkü riski var. Bu işlemler hiçbir zaman bizim için bir avantaj değil. Kesinlikle tercih edilebilir bir durum değildir.” diye konuştu.
Karayollarına bağlı ekiplerin 24 saat gişelerdeki sistemleri ve kamera kayıtlarını takip ettiğini ifade eden Arslan, bu takiplerin oluşabilecek bir arıza durumunda vatandaşların yaşayacağı mağduriyetlerin önüne geçtiğini bildirdi.
Arslan, gişelerdeki Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve HGS cihazlarının kapatılarak şirketin nakit ihtiyacının karşılanması için vatandaşların nakit ödemeye yönlendirildiğine yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, bu durumun yaşanmadığını, böyle bir durum olması halinde vatandaşların Karayolları Genel Müdürlüğü’nü veya Bakanlığı bilgilendirmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Arslan, “Bu, sistemi sekteye uğratacak, bundan sonra da uygulanmasını engelleyecek bir durumdur. Bunu asla kabul edemeyiz.” ifadesini kullandı.